Συμβουλές μαγειρικής

 
 Ρόδι το θαυματουργό

Μερικά από τα πλέον σημαντικά οφέλη του ροδιού, ικανά να μας πείσουν για να τo εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, είναι τα εξής:

    Περιέχει τη γνωστή και αγαπημένη βιταμίνη C που προφυλλάσει από λοιμώξεις, ιώσεις και ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
     Προλαβαίνει την ακμή και ο χυμός του διορθώνει τα προβλήματα με την πέψη και την κακή κυκλοφορία του αίματος αφού ως γνωστό, τα σπυράκια αποτελούν αποτέλεσμα πεπτικών δυσλειτουργιών και γενικότερα θεμάτων που σχετίζονται με τις ορμόνες.
    Τα πλούσια αντιοξειδωτικά του ροδιού αποτελούν ένα ισχυρό «όπλο» κατά της πρόωρης γήρανσης και των προβλημάτων που εμφανίζονται στο δέρμα μετά την υπερέκθεση κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.
    Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως οι θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει ένας οργανισμός από την κατανάλωση ροδιών προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
    Η κατανάλωση χυμού από ρόδια λειτουργεί ως φίλτρο αποτοξίνωσης για τα νεφρά και το ήπαρ, ενώ ρυθμίζει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τον μεταβολισμό.
    Οι σπόροι του λειτουργούν θεραπευτικά ακόμα και στην επούλωση πληγών και μολύνσεων χωρίς σημάδια και ουλές.
    Τέλος, πειράματα έχουν αποδείξει ότι τα συστατικά του δρουν ανασταλτικά απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ και παράλληλα επιδρούν με ευεργετικό τρόπο ακόμα και στο γενετικό υλικό των κυττάρων του σώματος.

Ακόμα λοιπόν να εντάξετε το ρόδι στην καθημερινή σας διατροφή;;;

 

 Ομελέτα φούρνου

Συστατικά
  •     4 κουταλιές ελαιόλαδο
  •     1 φλιτζ. μπρόκολο σε κομμάτια
  •     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •     1 κολοκύθι κομμένο σε κύβους
  •     6 φέτες μπέικον σε κύβους
  •     8 αβγά
  •     1 φλιτζ. γάλα
  •     1 κουταλιά κορν φλάουαρ
  •     Αλάτι πιπέρι

Βήματα
    Βήμα 1
    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το κολοκύθι και το μπέικον. Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος βάζετε αλάτι και πιπέρι. Σπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και τα χτυπάτε καλά.

    Βήμα 2
    Στη συνέχεια, αναμιγνύετε το κορν φλάουαρ, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε στα αβγά στο μίγμα με το γάλα και τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατεύετε.
  
  Βήμα 3
    Λαδώνετε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα μεγάλο τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο. Αδειάζετε το μίγμα στο σκεύος και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για περίπου 25’-30’ ή μέχρι να σφίξει η ομελέτα.
    TIP: Μπορείτε να προσθέσετε ή/και να αντικαταστήσετε τα λαχανικά της συνταγής με οποιαδήποτε άλλα λαχανικά προτιμάτε.





Μία αγαπημένη συνταγή και επιλογή για ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι. Επίσης, είναι γρήγορη, αφού μέσα σε 20 λεπτά, είναι έτοιμη.

Υλικά
4 μεγάλα μανιτάρια Portobello
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1½ κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
200 γρ τριμμένο τυρί
60 γρ. φρυγανιά
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι

Εκτέλεση
1.Σε ένα μπολ βάζετε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το τυρί, την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη φρυγανιά και το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
2. Περιχύνετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο και τα ψήνετε στους 180C, για περίπου 15 λεπτά  ή μέχρι να μαλακώσουν.
3. Στη συνέχεια, γεμίζετε τα μανιτάρια με το μείγμα, προσθέτετε -προαιρετικά- λίγο βούτυρο και τα αφήνετε για λίγο στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
4. Τα σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Κυρίως γεύμα

Χοιρινό με δαμάσκηνα: Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή


Υλικά:
1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
600 γρμ χοιρινό (ωμοπλάτη)
1 κ.τ.σ βούτυρο
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.τ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια κρασιού κόκκινο φρουτώδες κρασί
300 ml ζωμό κότας
12-15 δαμάσκηνα ξερά
ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το χοιρινό που έχετε κόψει σε κομμάτια (ούτε μικρά ούτε μεγάλα) μέχρι να αλλάξει χρώμα, για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και βάλτε το σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.
Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το βούτυρο και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε.

Βάλτε στην κατσαρόλα το χοιρινό και όλα τα υγρά που έχει βγάλει. Βάλτε το κρασί και τέλος το ζωμό μέχρι να καλυφθεί το χοιρινό. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 45 λεπτά. Έπειτα ρίξτε τα ξερά δαμάσκηνα, και συμπληρώστε νερό μέχρι να σκεπαστεί ξανά το χοιρινό και μαγειρέψτε για ακόμη 45 λεπτά. Λίγο πριν το σβήσετε αλατοπιπερώστε. Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν το κρέας έχει μαλακώσει και η σάλτσα σας είναι χυλομένη.

Μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή ζυμαρικά.

Καλή επιτυχία!



Γιορτινή σαλάτα με σύκα και τυρί

Υλικά
5-6 σύκα ώριμα
1 ματσάκι ρόκα
150 γρ. καρυδόψιχα
80 γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας σας
αλάτι, πιπέρι, λάδι και λεμόνι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα σύκα, πλένουμε τη ρόκα και τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα.
Ανακατεύουμε το λαδολέμονο με το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε κυρίως στην πρασινάδα για να μαλακώσει.
Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και κουταλιές λευκού μαλακού τυριού.
Ανακατέψτε καλά να πάνε τα υλικά παντού

                                                                                             Καλές γιορτές!!!!!!!!

Κοτόπουλο γλυκόξινο

Υλικά

    2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
    3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
    3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
    2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
    2 κουτ. σούπας κέτσαπ
    3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
    1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
    200ml κρασί γλυκό
    1 γεμάτη κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
    Για το σερβίρισμα
    2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
    λίγο σουσάμι καβουρδισμένο

Διαδικασία

Κόβετε τα φιλέτα σε μικρές μπουκιές. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τη σάλτσα σόγιας, τα δύο είδη ξιδιού, την κέτσαπ και τα χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Αφήνετε κατά μέρος.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Προσθέτετε το τζίντζερ, ανακατεύετε απαλά και σβήνετε με το κρασί. Μαγειρεύετε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συνέχεια.

Ρίχνετε το μίγμα ξιδιών και σόγιας, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου η σάλτσα να σκουρύνει και να σιροπιάσει. Τέλος, ρίχνετε το μέλι, ανακατεύετε απαλά για να διαλυθεί και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά.

Σερβίρετε το γλυκόξινο κοτόπουλο επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σουσάμι.

 

Ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

Σας προτείνουμε μερικές ιδέες για υγιεινά γεύματα, που θα κάνουν τα παιδιά σας να γλείφουν τα δάχτυλα τους και θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Αν μάλιστα καταφέρετε να κάνετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του γεύματος, θα τα κάνετε να ανυπομονούν ακόμη περισσότερο να το απολαύσουν!
  • Ποικιλία λιχουδιών
Τα παιδιά που έχουν ιδιοτροπίες στο φαγητό θέλουν να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μικρές και δελεαστικές ποσότητες φαγητών. Πάρτε πολλά διαφορετικά σνακς και γεμίστε μια σειρά από μικρές πλαστικές συσκευασίες ή ένα τάπερ κολατσιού με πολλές θήκες. Δοκιμάστε να βάλετε παξιμάδια, μικρές αραβικές πίτες ή κριτσίνια, κομματάκια κίτρινης και κόκκινης πιπεριάς, λωρίδες από καρότο, ντοματίνια και λίγο τυρί κρέμα ή χούμους για να τα βουτάνε. Και για επιδόρπιο; Ένα μικρό βαζάκι με ρώγες σταφυλιού ή μια φρέσκια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι για πιο πλούσια γεύση!
  • Γλυκές δημιουργίες
Πέρα από ένα κομμάτι φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα, είναι σίγουρο ότι το παιδί σας θα περιμένει και κάποιο γλυκό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να φροντίσετε τη διατροφική αξία των τροφών που επιλέγετε. Φτιάξτε τηγανίτες με βρώμη και προσθέστε υγιεινά υλικά που μπορούν εύκολα να «κρυφτούν», όπως θρυμματισμένοι ξηροί καρποί, χυμός μήλου αντί για λάδι, ακόμα και γλυκοπατάτα ή αβοκάντο! Οποιαδήποτε τροφή περιέχει βρώμη, ξηρούς καρπούς και σπόρους χωρίς επιπλέον ζάχαρη είναι απλώς ιδανική για τα παιδιά σας! Εναλλακτικά, επιλέξτε μια θρεπτική μπάρα δημητριακών ή μια μικρή κούπα με γλυκό ποπ-κορν που θα δώσει στο παιδί σας την αίσθηση του γλυκού.


 

      Kαρπούζι, ντομάτα και φέτα: Η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα

Υλικά

1 μεγάλη φέτα καρπούζι (χωρίς τα σπόρια), κομμένη σε μέτρια κομμάτια

1 μέτρια, ώριμη, ντομάτες, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

1 μέτριο κομμάτι φέτα

½  κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Φρέσκο βασιλικό

Φρέσκια μέντα ή δυόσμο

Πιπέρι καγιέν

Μπαλσάμικο ξύδι

Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμό από ½  lime

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, και τέλος το καρπούζι.

Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό μπωλ, και περιχύνετε τη σαλάτα.

Ανακατεύετε με προσοχή για να μη διαλυθεί το καρπούζι, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα και σερβίρετε.

Μπορείτε να την συνοδεύσετε με ένα ντιπ κρύου γιαουρτιού στο οποίου θα έχετε ανακατέψει ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα.







Μεσογειακή Σαλάτα με Τοματίνια, Βασιλικό και Ρόκα

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

– 2 συσκευασίες τοματίνια ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ
– 1 συσκευασία βασιλικό ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ
– ½ συσκευασία φύλλα ρόκα ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ
– 3 φέτες τσιαπάτα ή μπαγιάτικο ψωμί
– 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
– 1 πιπεριά τουρσί Φλωρίνης
– 1 μικρή πράσινη πιπεριά
– 1 μικρό κρεμμύδι
– 2 φιλέτα αντζούγιας
– 10 ελιές Καλαμών
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 50 ml. ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
– Ρίγανη αποξηραμένη
– 6-8 κόκκους πιπέρι
– Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής


1 Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και αφού το ραντίσουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και το πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη το φρυγανίζουμε.

2 Ετοιμάζουμε το dressing: Στο γουδί πολτοποιούμε το σκόρδο, τις αντζούγιες, 4-5 φύλλα βασιλικό, πιπέρι και αλάτι, κατόπιν ενσωματώνουμε στο μείγμα το ελαιόλαδο και το ξύδι.

3 Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και τα τοποθετούμε σε μπωλ, προσθέτουμε την κάπαρη και τη μισή ποσότητα του dressing. Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες.

4 Πλένουμε τη ρόκα και τη στεγνώνουμε, την τοποθετούμε σε μεγάλη σαλατιέρα, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το φρυγανισμένο ψωμί, αναμειγνύουμε και περιχύνουμε το υπόλοιπο dressing, τέλος βάζουμε τις ελιές και φύλλα από βασιλικό. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!







Σπιτική γρανίτα φράουλα


Υλικά:

1 κιλό φράουλες (περίπου 4 κούπες)
2 κούπες ζάχαρη ή ? κούπας ζαχαρίνη
2 κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Αρχικά, αφού πλύνετε καλά τις φράουλες και τις κόψουμε σε μικρά κομματάκια, τις περνάτε από το μπλέντερ για να πολτοποιηθούν.

Στη συνέχεια, βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα σιροπάκι. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μεταλλικό μπωλ ή δοχείο, βάζετε τον πολτό φράουλας που έχετε φτιάξει και το σιρόπι - αφού έχει κρυώσει - και τέλος προσθέτετε τον χυμό λεμονιού.

Τοποθετείτε το μείγμα στην κατάψυξη και όταν δείτε ότι παγώνει (περίπου 2 ώρες), το βγάζετε και το χτυπάτε με το μίξερ. Έπειτα το ξαναβάζετε στην κατάψυξη (για άλλες 2 ώρες) και επαναλαμβάνετε την διαδικασία με το μίξερ για να γίνει πιο αφράτο. Το αφήνετε για 1-2 ώρες ακόμα μέχρι να μπορέσετε να το σερβίρουμε.






«Οι 3 πιο χρήσιμες συμβουλές μαγειρικής... από την μαμά μου»


Ό,τι είναι φρέσκο, είναι καλύτερο
«Έχοντας μεγαλώσει σε μία εποχή που τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φαγητά ήταν πολύ της μόδας, η 
μητέρα μου αντιστάθηκε σε όλα αυτά. Όλα ήθελε να είναι φρέσκα και βιολογικά από τα λαχανικά, τα φρούτα, 
μέχρι το κρέας και αυγά».

Μην μπλέκεις...
Μπορεί το μπρόκολο να έχει άλλη γεύση με την κρέμα γάλακτος και το τυρί (σουφλέ) και τα μανιτάρια να δένουν 
ιδανικά με το αλεύρι, αλλά η πραγματική νοστημιά είναι όταν δεν μπλέκεις τις γεύσεις μεταξύ τους.

Τα πράγματα που δεν λείπουν από την κουζίνα μου
Σε ότι και αν μαγειρέψεις, το παρθένο ελαιόλαδο, ένα καλό βούτυρο, λεμόνι και τα μπαχαρικά της επιλογής σου 
είναι αυτά που πρέπει να έχεις δίπλα σου. Γενικότερα από την κουζίνα μου δεν λείπουν: Ξύδι-βαλσάμικο, 
παρμεζάνα, βασιλικός, ντομάτα, ζυμαρικά και φάει ή κοτόπουλο. Έχοντας αυτά μπορείς να κάνεις πάρα πολλούς 
συνδυασμούς.

Και μην ξεχνάς... τίποτα δεν είναι καλύτερο από το σπιτικό φαγητό που μαγείρεψες με μεράκι και αγνά υλικά.




5 απίστευτα μαγειρικά tips που θα σε μεταμορφώσουν σε βασίλισσα της κουζίνας

Μπορεί να είσαι μια καλή νοικοκυρά αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια tips που μπορεί να σε κάνουν ακόμα καλύτερη και να σου διευκολύνουν τη ζωή μέσα στην κουζίνα. Δες μερικά έξυπνα tricks που θα σε εντυπωσιάσουν.

1. Όσο πιο μικρή είναι η επιφάνεια του φαγητού που μαγειρεύεις τόσο πιο υψηλή πρέπει να είναι η θερμοκρασία στην οποία το ψήνεις.

2. Αποθήκευσε τα μπαχαρικά σου σε σκοτεινό και κρύο μέρος και όχι πάνω από τον φούρνο σου γιατί η υγρασία, το φως και η ζέστη απομακρύνουν από τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.

3. Όταν μαγειρεύεις ένα σημαντικό γεύμα (και θες να εντυπωσιάσεις κάποιον) μην δοκιμάζεις ποτέ καινούργια συνταγή ή κάποιο καινούργιο συστατικό που δεν έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς.


4. Μαγείρεψε τα μακαρόνια σου ένα λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Το λεπτό που απέμεινε βάλε τα μακαρόνια σε ένα τηγανάκι μαζί με τη σάλτσα τους και θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα.

5. Αν τα χέρια σου μυρίζουν σκορδίλα..τρίψτα μέσα στον νεροχύτη σου. Το μέταλλο βοηθάει στο να απομακρυνθεί η δυσάρεστη μυρωδιά. Στη συνέχεια πλύνε κανονικά με σαπούνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου